Български фермери са решили да експериментират и да започнат производство на пресни италиански сирена – моцарела, качота, пекорино, рикота, стракино и други. Идеята за такова ново производство във фермите на млекопроизводителите била на Захари Захариев, консултант по маркетингови проучвания към Търговската палата на Модена, Италия.

През изминалите месеци италиански технолози от Модена са провели редица срещи с български фермери, производители на овче, биволско, краве и козе мляко. Българските производители са били запознати с възможностите на италианските съоръжения за директна продажба на прясно непастьоризирано мляко  и с начина за преработване на млякото с модерни пастьоризатори до пресни сирена по италиански рецепти - моцарела, стракино, пекорино, каприно, скаморца. Говори се, че един от първите, които ще пробват е председателят на Националната развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите Христо Друмев.

В момента в България има около 250 млекопреработвателни предприятия, които предпочитат да преработват големи количества мляко в познатия за българите асортимент: бяло саламурено сирене, кашкавал и извара. Производителите у нас обаче могат да разчупят тази рамка и да повишат печалбите си, като изпробват по-нестандартни варианти. Единствената пречка пред новото производство може да бъде финансовият ресурс. Българските заводи не правят техника за преработване на малки количества мляко. Няколко вносни апарата излизат около 30 000 евро, но в момента има сериозни трудности с вземането на кредити, тъй като банковата система не приема техните стопанства като гаранции.

Според проучвания на италиански експерти от Модена, в България съществува реална възможност за преработване на биволско мляко в известната в цял свят биволска моцарела. Това е продукт, който произведен в нашата страна, ще има сравнително ниска себестойност - около 3 евро на килограм. За изгодните цени ще помогнат по-ниските данъци, цени на тока и заплати в България в сравнение с тези в Италия.