През последните години, макар и бавно, се увеличават площите с биологично грозде в България, сочи справка на Фермер.БГ в официалните данни на Европейската комисия.
Макар България да е почти в дъното на списъка с европейски страни, отглеждащи биологично грозде, то площите у нас са нарастнали от 1 540 декара през 2008-а година до 4 600 декара към края на 2010-а година. Това на практика представлява малко над 0,55% от общите площи, на които се отглежда грозде в България, съставляващи 82 675 хектара към края на 2010-а година.
Италия, Франция и Испания са първенците по производство на биологично грозде в Европа, със съответно : 303 410 дка., 214 030 дка. и 176 650 дка. На последните места освен България са и Норвегия, Словакия, Полша и Великобритания.
От юли 2012 г., всички биологични продукти в ЕС, вкл. виното от биологично грозде, трябва да носят логото на ЕС, за да се продават като "органичен".
© 2012 текст и снимка - Фермер.БГ
0 КОМЕНТАРА