През последните години, макар и бавно, се увеличават  площите с биологично грозде в България, сочи справка на Фермер.БГ в официалните данни на Европейската комисия.

 

Макар България да е почти  в дъното на списъка с европейски страни, отглеждащи биологично грозде, то площите у нас са нарастнали от 1 540 декара през 2008-а година до 4 600 декара към края на 2010-а година.  Това на практика представлява малко над 0,55% от общите площи, на които се отглежда грозде в България, съставляващи 82 675 хектара към края на 2010-а година.

 

Италия, Франция и Испания са първенците по производство на биологично грозде в Европа, със съответно : 303 410 дка.,  214 030 дка. и 176 650 дка. На последните места освен България са и Норвегия, Словакия, Полша и Великобритания.

 

лозята в България

лозя - добиви - реколта

 

 

От юли 2012 г., всички биологични продукти в ЕС, вкл. виното от биологично грозде, трябва да носят логото на ЕС, за да се продават като "органичен".

 

© 2012 текст и снимка - Фермер.БГ