Все повече през последните години се увеличава инвеститорския интерес към строежа на вятърни енергийни паркове в България.

Едно от подходящите места за изграждане на вятърни паркове е Дабруджанската равнина. Край село Добрин в община Крушари ще бъде построен ветроенергиен парк с 23 генератора. Мощността на вятърния парк ще бъде 70 мегавата. Към него ще бъде изградена и подстанция, като свързването с нея ще е чрез подземен кабел. Терените, на които ще се издигат ветрогенераторите, не попадат в екомрежата Натура 2000. Варненската екоинспекция е дала зелена светлина за реализацията на проекта. Инвеститорите от компанията „Болкан енерджи” възнамеряват изграждането на ветропарка да  стартира още тази година.

В средата на миналия месец заработи най-големият ветрогенератор у нас в плевенското село Сомовит. Той е германски, мощността му е 2,5 мегавата на час, собственост е на ловешката фирма "Велга" и струва 3 200 000 евро. В момента фирмата планува да разшири парка с нови 48 генератора с общо 120 мегавата мощност. Проектът ще струва 170 милиона евро, а неговата реализация се замисля да е до 4 години. Очаква се финансиране по европейски програми, които ще гарантират 20% възвръщаемост на капиталовложението.

Вятърен парк ще бъде изграден и в землището на село Соколово, Балчишко. Проектът предвижда поставянето на 18 вятърни турбини всяка с мощност от 2,5 мегавата. Височината им ще бъде 100 м, а диаметърът на ротора - 90 м. Засилва се инвестиционният интерес за изграждане на ветроенергийни паркове и край Шабла.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!