Националният съвет на производителите на свинско месо (NPPC) е американска асоциация за търговия на свинско месо, базирана в Де Мойн, щата Айова. Неотдавна нейни представители заявиха, че позицията на ЕС да не влиза американска земеделска продукция в планираното споразумение за свободна търговия ще доведе до „отсъствие на продоволствена безопасността и раздори“, пише farminguk.com.

10 предсказания за американското земеделие през 2019 г.

Свиневъдите от САЩ отбелязаха, че „това ще бъде огромна тактическа победа за ЕС, ако съюзът успее да влезе в търговски преговори със САЩ, изключвайки селското стопанство, най-чувствителния сектор“.

През юли САЩ и ЕС бяха въвлечени в търговски преговори след срещата в Белия дом на президента Доналд Тръмп и президента на европейската комисия Жан Клод Юнкер. Изключването на земеделските стоки от договорката за свободна търговия се оказа спорен момента за US фермери.

В своето заявление американските свиневъди посочиха, че асоциацията им е „все по-разочарована от позицията на европейците, които злонамерено или от невежество подценяват безопасността на американските хранителни продукти“.

Трябва да отбележим, че в САЩ правителството разрешава следната практика: хлориране на пилешкото месо. Птичето месо се потапя в хлорирана вода, за да се предотврати микробно заразяване. Тази практика е забранена в ЕС, тъй като не е съвместима с приетите в Европа стандарти за безопасност.

„Моделът на ЕС ще доведе до отсъствието на продоволствена безопасност и раздори; американският модел ще доведе до продоволствена безопасност и безопасно утре!“, написаха представители на NPPC в петиция, към която се присъединиха други групи от лобисти от фермерски стопанства, от млечни производители до износители на зърно. Всички те призоваха ЕС да отслаби позицията си по отношение на американското земеделие.