Умишленото забавяне на проекти от бившето ръководство на Държавен фонд „Земеделие“ е сериозен проблем за МЗХ и ДФЗ. Това заяви министър Васил Грудев, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

"През последната година ДФЗ претърпя сериозни катаклизми. Само необработените от предишното ръководство заявки за плащане по Втори стълб са в рамките на 130 млн. лева – това са проекти, които са реализирани и са с подадени заявки за оконтачелно плащане, но не са разгледани и не са разплатени.

 

До края на годината „гоним“ разплащане на още 330 млн. лева. Защото, ако тези средства не бъдат разплатени, те ще бъдат загубени“, категоричен беше Грудев.

 

Той припомни проблемите през миналия месец с подписването на договори по Ос 3. „Всички знаете, че проектите стояха на един диван без да са подписани. Хвърляха се хипотези, че само „едни хора“ могат да ги разпишат със задна дата. Това е абсолютно безобразие с труда на хората, които чакат 1 година да им бъдат обработени проектите“, заяви Грудев.

 

Той допълни, че сериозният проблем с всички тези проекти е, че те вече не са допустими както е по регламент. „В момента администрацията разглежда всички хипотези за потенциална допустимост на тези проекти по смисъла на новия регламент с всички нови допълнителни корекции, които трябва да бъдат направени.

 

Това е допълнително бавене – и на проектите и на фермерите. Каквото и да правим тези проекти трябва да се случат с окончателни заявки за плащане до средата на 2015 г.“, заяви Грудев. Той допълни, че все по-трудно става да се отговори на въпроса: Кога ще се изпълняват всички тези проекти.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!