Стадото в Bridge Farm не се състои от обикновени млечни крави Холщайн, съобщава fginsight.com.

Млекопроизводителите са натоварени с нови правила

В отговор на нарастващите потребности на новия пазар в рамките на млечната индустрия, Нийл Садлър ги отглежда по специфичен начин, така че да произвеждат мляко, което съдържа определен тип протеин, наречен А2.

Според медицински изследвания това е протеинът, който е научно доказано, че е подходящ за хора, които страдат от лактозна непоносимост. Установено е, че той се преработва от организма по-добре.

Като се има предвид, че в наши дни всеки четвърти изпитва непоносимост към лактозата, този пазар е обещаващ. Всички крави произвеждат бета казеин протеин, разказва млекопроизводителят Садлър. Той започва да се занимава само с А2
мляко от ноември 2012 г.

През 2003 година Нийл излиза от бизнеса за производство на мляко, поради тогавашните ниски пазарни цени. Три години по-късно се завръща и става един от първите фермери в Англия, които използват роботизирана доячна система.



Горе-долу по същото време млекопроизводителят, който работи в партньорство със своите родители – Ричард и Джанет, разбира за производството на А2 мляко. Това се случва посредством сътрудничеството му с базираната в Австралия The a2 Milk Company.

Тогава Садлър решава, че иска да опита нещо ново и А2 млякото изглежда идеално решение на търсенето му.

Не исках да произвеждат мляко за масовия пазар и да се влияя от капризите на големите вериги магазини, допълва младият фермер.

След като му бива предложена финансова помощ за производството на марково мляко, Нийл не се нуждае от повече убеждаване. Стартира тестване на всяка една от кравите в стадото му. Изследва се и ДНК-то им. Резултатите показват, че 37 от 80 крави са А2.

Всяка крава има собствен профил и влиза в една от три групи: А1А1, А2А2 или А1А2, обяснява Садлър.



По принцип всички млечни крави дават мляко, съдържащо само А2 протеин. След време и в хора на естествена генетична мутация, друг млечен протеин, А1, се появява и в момента на пазара се предлага именно такова мляко – съдържащо протеин А1.

Организмът на повечето хора е успял да еволюира и е способен да се справи с този протеин, при 20% от населението на планетата обаче нещата не стаят така. Именно те биват диагностицирани с лактозна непоносимост и е препоръчително да консумират А2 мляко. То не провокира характерните симптоми като подуване и храносмилателни проблеми.

След получаването на ДНК-анализите, Нийл продава кравите, които не произвеждат А2 мляко.

Останах само с 37 крави, което е доста малко стадо за съвременните стандарти. Освен това никой в страната не знаеше какво представлява А2 млякото и пазарът за него все още нямаше, разказва Стадлър.

С финансовата помощ на The a2 Milk Company предприемчивият млекопроизводител успява да тества местни крави за А2 мляко и купува тези от тях, които отговарят на критериите. Освен това се сдобива с още подходящи крави от Холандия.



Години отнемат на Нийл да се сдобие със стадо от 75 крави. Това се оказва най-голямото предизвикателство в начинанието му.

Добрата новина за млекопроизводителя е, че през последните над 4,5 години продажбите му постепенно се увеличават. Гледайки към бъдещето, той е готов да удвои броя на кравите си и да внедри още една роботизирана система за доене на крави, за да обезпечи дългосрочния успех на бизнеса си.

Нийл е оптимистичен за А2 млякото и вярва, че пазарът тепърва ще се разраства, тъй като не са малко хората, които страдат от лактозна непоносимост.

Сега той се опитва да информира хората за качествата на А2 млякото и да разсее убежденията им, че не могат да пият мляко.



Около 20% от населението на Англия не консумира мляко, а 80% от населението на Африка и Азия го избягват. Това означава, че има възможност за развитие на международния пазар.