Реколтата от малини тази година беше по-слаба от предходната, но не липсваха и рекорди в отделни части на страната. Това стана ясно по време на среща на малинопроизводителите, организирана от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). Събитието се състоя от 21 до 23 ноември в село Чифлик, Троянско.
 
 
"Реколтата тази година беше по-ниска в сравнение с миналогодишната като средностатистически резултати, но на събирането се оказа, че има определени изолирани случаи, в които ударихме бих казала световни рекорди по добив на малини. Надяваме се този  опит да бъде споделен и мултиплициран в по-голяма част от малинопроизводителите, така че въпреки ниски изкупни цени, по-високите добиви да снижат себестойността на продукцията и оттам поне малко да увеличат маржа на печалба на тези малинопроизводители", коментира пред Фермер.БГ Божидар Петков, председател на БАМ-Я.
 
 
Въпреки кризата и трудностите, секторът има много големи възможности и това се вижда. Доказват го и хората, които работят в него, допълни председателят на асоциацията. Безспорно сектор “Малинопроизводство” не престава да се развива, а това на практика няма как да бъде възможно и без помощта на иновациите. По време на специализирания семинар бяха наградени най-добрите измежду добрите производители, в различни категории.
 
Грамота за най-висок добив за реколта 2018 г. грабна Рамзи Саидов от град Омуртаг, който стопанисва 80 дка. Малинопроизводителят е отчел най-висок добив от 3000 кг/дка през тази година. С малинопроизводство фермерът се занимава от 8 години. 
 
 
"За тези успехи не може да засеете и по барчетата. Трябва голямо постоянство, много грижи, любов и трябва да се знае едно – по време на цъфтеж също се дават торове. Не е само веднъж да дадеш и това е. Така се постигат тези резултати", добави пред камерата на Фермер.БГ Саидов.
 
В условията на липса на работна ръка, примесени и с капризите на времето и пазара, е много трудно да се оцелява, а още повече и развива и утвърждава модерно стопанство. Награда за иновации получи Мустафа Мехов, който има стопанство със 100 дка малини в град Лозница. 
 
Призът беше връчен за най-бързо развиваща се фирма, в прилагането на новите технологии и иновации в сектора. Стопанството гледа най-много сортове малини и разчита на малинокомбайн за беритбета, поради липсата на работна ръка в региона. 
 
Грамотите и наградите връчиха председателят на асоциацията Божидар Петков и политическия съветник на евродепутата Момчил Неков – Георги Събев.
 
 
По време на дискусията с фермери, Георги Събев призова малинопроизводителите да са ярки в позициите си и да ги отстояват. Експертът припомни, че пазарът на вкусния плод в Западна Европа расте и тази тендеция ще продължи и за напред. 
 
"Малинопроизводството е сектор с перспективи. Интересът на европейските граждани и потребители към здравословни и полезни храни расте, а малината е един такъв плод – богат на естествени захари, който намира все по-голямо приложение на европейския пазар. Поради тази причина ЕК обръща внимание на този сектор и в следващия програмен период е предвиден сектор “Плодове и зеленчуци”, включително и малинопроизводството, да бъдат подпомагани с обвързана подкрепа. Това е заложено в предложението на ЕК, като зад тази позиция застава и ЕП", каза Събев.
 
В рамките на форума малинопроизводителите дискутираха и други актуални теми, свързани със сектора, възможности за развитие и справяне с трудностите, породени от климатичните условия, напояването и липсата на работна ръка.