Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра ще продължи до 31 май. Това каза Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и президент на UNITAB. 
 
 
„След разговор с ресорната дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство“ към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) стана ясно, че служебният министър проф. Христо Бозуков ще издаде заповед за удължаване срокът за вписване на тютюнопроизводителите в регистър“, обясни Филев.
 
Заповедта е свързана с искане на НАТ-2010, входирано на 27 април в деловодството на аграрното ведомство. Очаква се, заповедта да бъде сведена до вниманието на ръководствата на общинските служби по земеделие в страната.
 
По думите му до момента разрешение за изкупуване на суров тютюн е издадено на 24 търговски дружества, от които 2 американски, 3-4 гръцки или със смесено участие, а останалите са български. На 2 май 2017 г. най-голямата българска тютюнева компания стартира сключване на договори за предстоящия стопански цикъл със земеделските производители от сортови групи тютюн „Каба Кулак“ и „Бърлей“ в Североизточна България, а в последствие и с „Басми“ в Южна България.