Решението за мораториума, което взе вчера Народното събрание (НС), имам чувството, че е писано от специалисти по пиар, а не от юристи и това създава известни проблеми с неговото действие, защото то няма никакво правно действие към момента. Това каза преподавателят в катедра "Европеистика" на СУ "Св. Климент Охридски" Вихър Георгиев в интервю за БНР и допълни: Нашата Конституция в чл. 22, ал. 1 казва, че чужденци могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС).
[news] Договорът за присъединяване от друга страна казва, че в срок от 7 години ние можем да въведем ограничения, каквито ние сме въвели чрез съответната законова уредба и няма никакъв смисъл да се взема решение, защото то нито променя Конституцията, нито променя договора за присъединяване.

Това решение - първо е противоконституционно и второ е абсурдно. То е ненужно. От юридическа гледна точка то е нищо и не го разбирам. От гледна точка на Конституцията тя няма как да се промени с едно решение на НС. Ако желаят да я променят, има ред да се промени, да стартира тази процедура и да се промени, защото промяната на договора за присъединяване на България към ЕС е смешно да се променя, добави още Георгиев.

Георгиев обясни и на каква санкция подлежи България, ако не промени решението си: Преходният период за България изтича на 1-ви януари 2014-а година. Дотогава каквито и кървави декларации да правим, ние сме все още в преходния период. След 1-ви януари 2014-а, ако ние продължим да поставяме такива ограничения за придобиването на земя от европейски граждани, не от чужденци, защото се спекулира, защото се оказва, че за граждани на руската федерация може, а за граждани на ЕС не може. След това Европейската комисия (ЕК) ще започне процедура, която ще започне с много любезно официално писмо, на което ще имаме срок да отговорим. Ако ЕК не е удовлетворена от това, което ние обясняваме там, тя ще ни изпрати едно мотивирано становище, което е по-сериозна заявка, че според нея има проблем с правото на ЕС, ще ни даде още един срок, за да обясним или да променим ситуацията и след това, ако ЕК счете, че ние продължаваме да нарушаваме правото на ЕС, вече ще сезира съда на ЕС и се отваря възможността за налагането на санкции.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!