Министърът на земеделието храните Валери Цветанов се срещна днес посланика на Германия у нас Михаел Гайер. Министър Цветанов запозна посланик Гайер с някои от най-важните приоритети в развитието на двустранните отношения за следващата година. 

 
Съвместно с провинция Долна Саксония предстои създаването на Център за контрол и качество на храните у нас по образец на съществуващия в Германия, както и мобилен Център по епизоотии в страната ни с цел ефективна борба с пандемичните болести по животните, като класическа чума по свинете, птичи грип и други. Много важен и перспективен съвместен проект е и този за развитие на биволовъдството у нас, подчерта министър Цветанов.
 
Министър Цветанов добави още, че е поставено и началото на проект за създаване на българо-баварски земеделски училища у нас, които ще предоставят условия и възможности за сериозно, модерно и базисно обучение на учениците от средните училища , включени в системата на МЗХ. От своя страна посланик Михаел Гайер изрази пълна подкрепа за реализиране на представените програми.
 
На срещата стана ясно, че министър Цветанов ще се срещне със своите колеги от Германия в рамките на Международното изложение за селско стопанство и хранителна промишленост „Зелена седмица 2009”, което ще се проведе през януари 2009 година в Берлин. Предвидени са срещи на министър Цветанов с федералния министър на прехраната, земеделието и защитата на потребителите Илзе Айгнер, министъра на земеделието на Долна Саксония Ханс-Хайнрих Елен и министъра на земеделието на Бавария Херман Брюнер.