Държавните помощи са изключително важен ресор в цялостната дейност на Министерството на земеделието. Това отбеляза заместник-министърът на земеделието  доц. Крум Неделков по време на среща с делегация от експерти от Министерството на земеделието, горите и управлението на водите на Република Сърбия.

„Ние подпомагаме българските земеделски производители, както и редица други дейности, свързани с контрола по агрохранителната верига с държавни средства“, допълни още той, цитиран от пресофиса на аграрното министерство. 

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

Делегацията от Сърбия е на посещение в страната ни в периода 15-17 ноември по проект „Изграждане на капацитет за привеждане в съответствие с правото на ЕС на законодателството в областта на селското стопанство, развитието на селските райони, безопасността на храните, ветеринарната и фитосанитарната политика“.

„Сигурен съм, че обмяната на добри практики и научените уроци от наша страна, след присъединяването ни в Европейския съюз, ще допринесат за успешното прилагане на финансовите механизми в областта на земеделието в Сърбия“, каза доц. Неделков.

Той уточни, че българските експерти от аграрното ведомство ще представят законодателната рамка, свързана с държавните помощи. Гостите от западната ни съседка ще бъдат запознати и с Програмата за развитие на селските райони и подпомагането в областта на лозарството, както и с основни елементи на ветеринарния контрол.

В заключение, заместник-аграрният министър увери сръбските си колеги, че българското земеделско министерство ще оказва пълно съдействие и занапред, като могат да разчитат и в бъдеще на комуникация с дирекция „Държавни помощи“.