Ученици и преподаватели от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич представят в Белгия свои продукти – биотор от калифорнийски червеи и цъфтящи картички. Екологичните изделия са уникални по рода си и са произведени в учебните компании на училището. 

„Чудната градина” – финалист на международните награди „Иновации в политиката”

Атрактивните цъфтящи картички са произведени от рециклирана хартия, която е хомогенизирана и в нея са вложени семена от теменужки и карамфилчета. 

"Визитата в белгийското училище се осъществява по проект по „Еразъм +”, в който се включват още партньори от Румъния, Италия и Норвегия. Всички участници са насочили усилия към създаване на общ модел на учебна компания, съобщи директорът на Ветеринарната гимназия в Добрич д-р Светла Тодорова. Всяко от тези ученически предприятия си е поставило за цел да изработи биопродукти, в които да вложи материали от партньорско училище. 

Три са учебните компании, които работят активно и успешно в гимназията в Добрич. В тях се произвежда биотор от калифорнийски червеи, отглежда се лавандула и се изработват цъфтящите картички. В партньорските компании от останалите европейски държави учениците създават торбички от водорасли и екологични сапуни. 

„Срещите с партньорите по проекта насърчават предприемачеството, учат децата на истински бизнес. На тях се обменят идеи и продукти, така че всяко училище да може да приложи екологичните изделия и постижения на партньорските ученически компании”, подчерта д-р Тодорова.

15 ученици участват във всяко от трите учебни предприятия в Добрич. Те развиват своята дейност извън часовете. Първа възниква ученическата компания за производство на биотор от калифорнийски червеи. Тя вече е разширила дейността и продуктовата си гама с ново изделие  – течен тор.

Във втората компания се отглежда лавандула и се изработват ароматни изделия, а третата се е специализирала в производството на екохартия и цъфтящи картички. Те могат да бъдат засадени в саксии, пълни с тор от калифорнийски червеи и да се превърнат в красиви и уханни пролетни цветя. 

Спечелените средства след реализацията на продуктите се използват за закупуване на материали за следващата учебна година. Моделът е успешен, привлича ентусиазирани ученици и им дава възможност да реализират идеите си и да видят резултатите от тях, сподели още директорът. Учениците от Добрич ще подарят от своите уникални картички на останалите партньори по проекта от Норвегия, Италия и Румъния.