Социалният проект „Чудната градина” и кметът на Добрич Йордан Йорданов са финалисти в престижната международна надпревара „Иновации в политиката”. 

Изобилие от тикви и зеле в „Чудната градина”


Оранжериите, които са уникални по рода си, са наречени предприятие за повече възможности на хора в неравностойно положение. В него днес работят 21 младежи с увреждания, като най-младият е на 19 години, а най-възрастният на 54.

Проектът се реализира със съдействието на общината, която предостави преди година терен от близо 4 дка. За 12 месеца младите хора успяха да почистят и облагородят терена и да вдигнат 3 оранжерии. Четвъртата също е в ход, планира се и модерен 4-етажен разсадник. Лук, чесън и салати бяха първите зеленчуци. Последваха домати, краставици, тиквички, зеле и разбира се, много цветя. 


Продукцията на младежите може да се открие на различни щандове в града и на фермерския пазар. Стоката е екологична чиста, подхранвана само с птича тор. Зеленчуците и цветята стават все по-търсени от партньори и приятели.


„Чудната градина“ се управлява от фондация „Св. Николай Чудотворец“ с председател Мария Методиева и всички постъпления се използват за реинвестиране, за да може да се поддържа и разширява обхвата си. Неизменен и верен ръководител на младите хора в оранжериите е д-р Хасан Ефраимов. 


Вотът за наградите „Иновации в политиката” е на жури от 1 067 граждани на Европа. Победителите ще бъдат обявени на 4 декември тази година на официална церемония в Берлин. Община Добрич има традиционно добри отношения с неправителствените организации в града като ги подкрепя с различни проекти и програми и им дава възможност да разгърнат своята дейност и да бъдат активни в реализацията на общинските инициативи. Плод на това сътрудничество е  социалното предприятие „Чудната градина“. През 2018 г. сред финалистите за международните награди на Института за иновации в политиката беше форумът „Добрич в бъдеще време“.