За последните 40 години броят на химическите вещества, използвани за третиране на зеленчуковите култури, предлагани в супермаркетите, се е увеличил 17 пъти. Производителите на органични хранителни продукти и изследователите предупреждават, че потребителите консумират токсичен коктейл от пестициди. 
 
 
Данните, представени от британски учени са публикувани за пръв път от “Асоциация за почвите” във Великобритания. Те показват, че броят на отровните химикали, прилагани върху лук, праз, пшеница и картофи, се увеличава от 60-те години насам постоянно. Това е факт, въпреки данните на хранително-вкусовата индустрия, според които теглото на прилаганите пестициди е намаляло наполовина от 90-те години на миналия век досега, пише Geentech.
 
Потреблението на токсични коктейли с ниски нива на пестицидни коктейли се смята за свързано с дегенеративни заболявания като удар, инфаркт и различни ракови заболявания.
 
“Химикалите могат да имат ефект на смес: всеки от тях може да няма вреден ефект сам по себе си, но когато са смесени, стават отровни. Ние не сме просто изложени на въздействието на пестициди. Ние сме изложени на много химикали, които действат заедно, и трябва да вземем под внимание този “коктейлен“ ефект, който засяга една и съща целева аудитория”, казва проф. Ан Мари Винггаард от департамента по диети, превенция на заболявания и токсикология в Националния институт по храните на Великобритания. 
 
При лука и праза се наблюдава най-голямото увеличение на токсичните химикали. Концентрацията се е увеличила 17 пъти – от 1,8 през 1966 г. до 32,6 през 2015 г., показват данните. През 1974 г. по-малко от два химикали са били прилагани за пшеницата – цифра, която е нараснала повече от десет пъти до 20,7 през 2014 г.