Ще направим всичко възможно минималният осигурителен праг за тютюнопроизводителите да остане такъв, какъвто е сега. Това обяви в интервю за радио Фокус председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ) Цветан Филев. 
 
„По-малко от година, в декември 2014 година, ние се договорихме с правителството, с помощта на министъра на земеделието госпожа Танева, минималният осигурителен праг от 240 лева да не се вдига на 420 лева, а на 300 лева и държим това да остане така. Както беше актуално през 2015 година, такава да е ситуацията и през 2016 година“, коментира Филев. 
[news]

По думите на председателя на НАТ факт е, че „доходите на тютюнопроизводителите от страната бележат спад по отношение на изкупни цени на тютюна и по отношение на работни заплати. Затова ние държим твърдо на позицията да останат от тази година, 2015 година, минималният осигурителен праг да остане на 300 лева. И други аргументи имаме – че тютюнопроизводството предимно се развива в региони, където почвите са нископродуктивни, наклонени терени. И най-големият ни аргумент е, че с тютюнопроизводство се занимават най-дребните и малоимотни земеделски стопани от страната, които така или иначе, поради този факт, че са такива, не могат да се възползват от много голям набор от мерки и схеми от развитието на селските региони, от мерки и схеми от европроекти и програми. Така че, мисля си, че сега в този момент, когато сме на старта на изкупната кампания на реколта 2015 година, въобще не е удобен моментът да се вдига минималният осигурителен праг.“, подчерта Филев. 
 
Тютюнопроизводителите са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с искането си. По думите на Цветан Филев увеличаването на осигурителния праг би накарало голяма част от тютюнопроизводителите да „минат в сивия сектор“.  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!