Цените на лука в Турция нараснаха с рекордните 51% през ноември, което го прави най-скъпият продукт в кошницата на турския потребител. Като цяло инфлацията забави темпо до 21.2, след като миналият месец достигна най-високи стойности от 15 години насам, съобщи Bloomberg.
 
Правителството предприе драстични мерки, включително внезапни проверки в складовете на производители и търговци. Те бяха обвинени, че трупат огромни количества лук, за да предизвикат ръст в цените.
 
Турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че виновните ще платят висока цена, цитиран от Анадолската информационна агенция миналия месец. Земеделският министър Бекир Пакдемирли се изказа в същия дух, предупреждавайки, че правителството ще гони до последно „луковите опортюнисти“.
 
Като част от мерките срещу инфлацията, обявени през октомври, турското правителство предвижда още внезапни посещения в супермаркети. Там общинската полиция проверява рафтовете и отправя предупреждение на управителите, заподозрени в манипулиране на цените.
 
На 26 ноември турски войници нахлуха в склад, пълен с 1,3 хил. тона лук. Общинската полиция подаде наказателна жалба срещу трима заподозрени. Те бяха обвинени в нарушаване на ценообразуването, а стоката им бе конфискувана от правителството, съобщава вестник Hurriyet.
 
Тези драстични мерки обаче срещат критика от страна на Угур Гюрсес, независим икономически анализатор и бивш служител на централната банка. Той предупреди в Twitter, че ако проверките в складовете намалят доставките на лук, цените на лука ще скочат още повече.
 
Прокрадва се и мнение обаче, че завишените цени не обслужват търговски интереси, а се дължат на заболяване и лоша реколта, писа вестник Hurriyet миналия месец. Той цитира твърдение на Музафер Айдога, член на Търговската камара в Анталия, че лукът се разваля, когато е изложен на голямо количество слънчева светлина по време на зреене.