Нивите в южните турски градове Адана, Османие и Хатай са под вода вследствие на обилните валежи в Източното Средиземноморие, пише  Bloomberg.

В десетката: Най-големите производители на месо

Река Джейхан в Адана прелива в резултат на продължителните валежи, които продължиха над седмица. Обработваемите площи са напълно залети със вода.

След дъждовете фермерите трябваше да си проправят път през водата, за да изчислят какви са размерите на щетите.

Ще знаем какви са реалните последици след като водата се оттече. Фермерите констатират големи загуби. 200 хектара се обработват в този регион, като основните култури са цитруси, зелена салата, карфиол и др. Част от земеделските производители са застраховали нивите си, а други не. Очакваме държавна помощ, казва Мустафа Челик, представител на земеделците от Есенлер.

В Османие валя проливно 4 дни

Площите със спанак и репички в Кадирли, Османие, са под вода. Ханифи Испир, председател на Камарата на земеделците в Кадирли, казва, че обилните валежи са наводнили реките и каналите за напояване. Той отчита големи загуби за фермерите и нарушаване на ежедневния живот в града.

Сега полетата са езера и нищо не се вижда от продукцията. Земеделците са в окаяна ситуация. Ще можем да кажем конкретни цифри за щетите след време, допълва Испир.

В Хатай положението не е кой знае колко по-добро след обилните валежи. Освен нивите под вода са и имотите, в които живеят сезонните работници.