Във връзка с обявената отсрочка от 18 месеца за модернизация на фермите от 2-а и 3-а категория, Фермер.БГ зададе няколко въпроса на зам.министъра на земеделието и храните - Цветан Димитров, който отговаря за сектор Животновъдство.

 

 

Г-н Димитров, България ще изисква 18 месеца допълнително за модернизация на фермите до достигане на І-ва група. Изпратена ли е вече нотификация до Брюксел и кога може да очакваме надявам се положителен отговор?
Във връзка с изпълнение на Решение № 2009/861 ЕО на 31.12.2011 г. изтича срокът, до който фермите произвеждащи сурово краве мляко от ІІ и ІІІ група, трябва да отговорят на изискванията на Регламент ЕО № 853/2004.
На 14.10.2011 г. се проведе техническа среща в Брюксел, на която беше дискутирано искането за удължаване срока на действие на Решението. На срещата беше представен детайлен анализ за напредъка на България по отношение подобряване качеството на суровото краве мляко. Европейската комисия е готова да подкрепи удължаване на преходния период с две години на България, като през месец ноември проекта на Решение ще бъде предложен на гласуване.

 

Отсрочката, която ще искаме ще се отнася ли за всички ферми от ІІ и ІІІ категория, или ще засяга само тези ферми, които вече са започнали да се преструктурират и са достигнали определен етап в модернизацията на своите ферми?
Изчаква се Решението на Европейската комисия и тогава страната може да предприеме определени действия, съобразно конкретните текстове.

 

С какви темпове в същото време върви подаването и одобрението на проекти по модернизация на фермите?
За постигане на специфичните изисквания при производството, съхранение и транспортиране на сурово краве мляко, в Областните дирекции на ДФ „Земеделие” са постъпили до момента 29 проекта по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., разделени по време, както следва :
- 10 проекта за първи прием на документи от 14.03.2011 г. до 01.04.2011 г.
- 19 проекта за втория прием на документи от 25.07.2011 г. до 19.08.2011 г.
Държавен фонд „Земеделие” в момента обработва постъпилите заявления по мярката.
Отделно от това, до края на годината ще се извършат проверки на предписанията на 9451 ферми, голяма част от които извършват инвестиции със собствени средства или заеми от други финансови институции.

 

Финансирането на проектите е основен проблем за фермерите. Да кажем още веднъж какви стимули е предприело МЗХ и ДФЗ, за да подпомогне фермерите в осигуряване на средства по проектите за модернизация?
През 2011 г., чрез гарантираните бюджети, по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., на животновъдите от направление млечно говедовъдство бе предоставена възможност, да кандидатстват за инвестиции за покриване на минималните изисквания за постигане на качество при производство и съхранение на сурово мляко в съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно определяне на специфични хигиенни изисквания за храни от животински произход. С цел подпомагане дейността на фермерите интензитета на помощта бе увеличен, със средства от държавния бюджет, като на бенефициентите бе предоставен и кредит на преференциален лихвен процент. Тази схема ще продължи своето действие и през следващия 2-годишен период на дерогация.


През настоящата година, с цел допълнително подпомагане на млечния сектор, фермерите кандидатстваха и по схемите за специфично подпомагане. В зависимост от броя на животните и разположението на фермата (икономически уязвим, необлагодетелстван или нитратно уязвим район) размерът на помощта варира от 180 до 240 лева.

 

Изпратена ли е нотификация за 3 000 000 лв. държавна помощ от ЕС за животновъдите от районите на Странджа-Сакар и кога биха могли фермерите да кандидатстват за тези средства, ако получим положителен отговор?
Предстои техническа среща с Европейската комисия и след нея ще бъде изпратена нотификация за Държавна помощ от Европейския съюз за животновъдите от района на Странджа-Сакар. Предвидено е държавната помощ да действа през 2012 – 2013 година.

 

© 2011 fermer.bg