Представители на хлебния бранш смятат да сигнализират Комисията за защита на конкуренцията за ценови дъмпинг и нова вълна продажби от сивия сектор, която залива пазара. Повод за недоволството е продължаваща вече месец хлебна война във Велико Търново и Русе, довела до безпрецедентно ниски цени от 40 ст. за килограм.

В началото на февруари разфасовките от 650 г хляб са стрували по лев, сега цените се движат между 49 и 70 ст. за белия и тип "Добруджа" във Велико Търново, оплакват се хлебари. По селата в региона пък се стигало дотам русенски бусове да предлагат директно хляба по 40 стотинки. Дъмпингът според запознати се появил след навлизането на пазара на русенската фирма "Фаворит 98", която първа свалила цените. Това принудило и останалите заводи и фурни в региона да коригират ценоразписите. "За да оцелеем, трябваше и ние да свалим цените", заяви Димитър Димитров, собственик на фурна "Яна" в село Ресен. На 40 ст. падна и хлябът на "Славянка" в Горна Оряховица. Според управителя на "Фаворит 98" Добромир Филипов ниската цена не е резултат от невлагане на определени компоненти в хляба. Себестойността била ниска, защото производството било на 99% автоматизирано, фирмата имала и собствена мелница, което й позволявало да държи ниски цени.

В началото на февруари от здравната инспекция в старата столица обявиха, че ще направят проверки за качеството на хляба, тъй като има съмнения, че в този с по-ниска цена се слагат и материали с по-ниско качество. От инспекцията не бяха открити за информация дали има подобна проверка, а според хлебопроизводители от областта такава все още не е правена. Немалко производители оспорват поевтиняването на хляба с мотива, че себестойността се е запазила висока заради скъпите горива, макар че те отдавна поевтиняха в сравнение с този период на миналата година.

Според изпълнителния директор на "Хлебозаводи Корн" Красен Йоркишев реалната цена на хляба е 1 лв. Въпреки поевтиняването на брашното компаниите балансират с повишение на работните заплати и вдигането на цената на електричеството, допълни Йоркишев. Други производители открито поставят въпроса за сивия сектор, който продължава да действа необезпокояван от контролните органи. Зам.-председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Петър Миланов обясни, че фирми от други региони налагат ниски цени на хляба в Русе и по този начин целят налагане на монопол и изтласкване от пазара на местните производители. По неговите думи инвазията била от компании от Велико Търново, Добрич, Стражица, Горна Оряховица. В крайдунавския град цената на насъщния е между 43-49 стотинки, но по селата в областта продажната цена на външните производители започва от 20 до 35 стотинки. Според Миланов държавните органи и прокуратурата трябва да се самосезират, когато видят, че има хляб на цена от 40 ст. в магазините. По неговите думи същите видове хляб в градовете на производителите извън Русе се реализират при 75 ст., а според юристи производителят на една стока не може да я предлага на различна доставна цена в отделните региони. "Злоупотреба е хлябът да се продава по 40 ст. Това е ценова война и няма нищо общо със себестойността на продукцията", коментира и председателят на съюза на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев. Той допълни, че браншът обмисля да сезира антимонополния орган, за да се защити реалният сектор. От КЗК обясниха, че до момента никой не е подавал до тях сигнали за нелоялна конкуренция по повод евтиния хляб в Северна България.

Източник: Дневник.БГ