Запазва се тенденцията на стабилни цени на основните хранителни стоки.
При плодовете и зеленчуците се наблюдава преобладаващ възходящ тренд. Това гласи анализът на цените на едро на Държавната комисия по стоковите борси (ДКСБТ) и тържища за седмицата между Коледа и Нова година. 
 
 
Повишената търговска активност, наблюдавана през предходната седмица продължава и през изтеклия период.
Седмичните колебания при цените на по-голяма част от основните хранителни стоки бяха в диапазона ±1-2%. През седмицата се наблюдава слаба тенденция на поскъпване при яйцата от 5.3% (1 ст./бр.). 
 
Цените на млечните и месните произведения остават сравнително стабилни, с незначителни седмични колебания от ±1-2%.
При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдават преобладаващи възходящи тенденции.
От наблюдаваните плодове поскъпване на седмична база има при бананите, портокалите и кивито, като повишението на цените е в диапазона 3-6%.
 
 
При движението на цените на зеленчуците през изтеклата седмица също се наблюдава поскъпване, по-силно изразено при доматите и краставиците. Доматите от внос поскъпват на седмична база с около 30%, а цената на вносните краставици се покачва средно с 12%.
 
В резултат на покачването на цените на част от плодовете и зеленчуците,  движението на индекса на тържищните цени запазва възходящия си тренд от последните два месеца. В края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1,448 пункта, като повишението му на седмична база е 2,8%.