Рязкото понижаване на международните цени на основни зърнени култури се дължи на експортната експанзия на Русия, твърди вицепрезидентът на INTL FCStone Мет Амерман.
 
 
Според анализатора, маркетинговият сезон 2017/2018 се различава от предишния по твърде високите преходни запаси от основните експортно-ориентирани култури, както и по натиска върху цените от рекордно голямата реколта в Русия.
 
Ръстът на предлагането е сред ключовите фактори, които доведоха до понижаването на цените на световния пазар, става ясно от интервю на Амерман за apk-inform.com.
 
Търговията с пшеница беше повлияна от поразителните обеми на производството в Русия, което отбеляза през последната година 17% увеличение и повишаването на експорта от страната с 26%.
 
 
„Тези показатели принудиха останалия зърнен свят да се приспособи и да се конкурира с руските цени“, обясни анализаторът.
 
Практически идеалните метеорологични условия през 2017 г. помогнаха за увеличение на реколтата в ключови региони за отглеждане на зърно.
 
Черноморският регион се превърна в център на световната търговия с пшеница, смята Амерман. „Като се взематпредвид валутните колебания и практически идеалните метеорологични условия, обемът на предлагането в този регион съществено нарасна. В резултат доставките за износ също се увеличиха. Останалият свят е принуден да се конкурира с черноморското зърно и по-точно с неговите ниски цени“, подчерта експертът.
 
Страните от Северна Африка, Близкия Изток и азиатските купувачи предпочитат царевица и ечемик именно от Черноморския регион.
 
 
„Китай се остава главен двигател на търсенето на световния пазар. При това е твърде интересно да следим вноса на редица култури. Например импортните доставки на царевица се понижиха с 27% за година на фона на вътрешната политика на държавата, която е ориентирана към увеличаване на покупките на зърно от местен произход.
 
В същото време вноса на соеви култури нарасна с 14%. Обемът на покупките на соя се увеличават през последните 10 години и както изглежда, тази тенденция ще набира скорост. В момента Китай следи внимателно доставките на соя от Южна Америка, макар че не създава пречки пред увеличаването им“, обясни Амерман.
 
 
Що се отнася до предстоящия маркетингов сезон, вицепрезидентът на INTL FCStone отчита, че пазарът демонстрира наличие на високи преходни запаси. Това от своя страна води до потъване на зърнените котировки по всички направления.
 
„Напълно вероятно е бъдещите изменения на пазара силно да ни изненадат“, допълни Амерман. Той напомни, че времето не може да бъде предсказано и този фактор не бива да се изпуска от сметките.
 
Именно идеалните метеорологични условия през последните 3-4 години доведоха до последствия, с които пазарът още не може да се справи.