Очаква се поголовието от млечни крави да намалее до 190 хил. глави до 2025 г. Повишените изисквания към животновъдството заради Зелената сделка също влияят негативно, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Предвижда се спадът в производството на краве и овче мляко да продължи, като причина са също ниската възвращаемост и силната ценова конкуренция.

Натискът върху млечното животновъдство е основно по линия на фуражите, но уравновесяването на търсенето и предлагането за в бъдеще ще доведе до увеличение на цените, вярват анализаторите.

Окрупняването, икономиите от мащаба и иновациите са предпоставка за устойчиво развитие на фермите.

Какво се случва по света?

От януари до август тази година количеството на изкупено мляко в ЕС остава на същото ниво спрямо година по-рано. Най-значимо увеличение се наблюдава в Кипър (+13,3%), Ирландия (+6,4%), Унгария (+6,4) и Италия (+3,7%).

Пак за същия период производството на млечни продукти се увеличава незначително – с 1,5-2,5%. Най-значимо на намаление се наблюдава при пълномасленото сухо мляко (-11%) и сухото обезмаслено мляко (-4%). Това развитие може да бъде отдадено на поскъпването на еврото спрямо щатския долар, уточняват от CAPA.

Тенденции на пазара

Стойността на производство се е увеличила с между 15% и 70% в зависимост от използваната енергия и продуктовия микс. Нарастващите разходи увеличават ценовия натиск в млечния сектор поради все по-ниските норми на печалба. Неизбежно цените ще трябва да бъдат „рестартирани“, тъй като фермерите и преработвателите не могат да поемат увеличението.

По-високите разходи за производство в ЕС и САЩ ще оскъпят продуктите, ако не бъдат компенсирани от увеличение на производството, сочи изследване на Университета в Мисури. През следващите години цената на сирената се очаква да остане стабилна, но тя ще бъде с поне 12-15% по-висока отколкото в периода 2016-2020 г.

Ерата на евтината храни свършва, се твърди в друго проучване на Kite Consulting за Великобритания. Значителната инфлация при разходите на фермите ще рефлектира върху потребителите. Очаква се изкупните цени през 2022-23 г. да достигнат 0,45 евро на литър.