Цените на храните в световен мащаб бележат слабо повишение през октомври. Това гласи отчет на Организацията за земеделие и прехрана към ООН, цитирана от електронното издание thedairysite.com. иднексът запазва тенденцията, която поддържа от началото на годината, когато достигна седемгодишно дъно. След тръгването нагоре, цените отбелязаха едно кратко слизане надолу през лятото, но след това върнаха позициите си. 
 
Индексът, който отразява движението на цените на някои зърнени и маслодайни култури,  е нараснал с 0,7 на сто през миналия месец спрямо септември и достига 172,6 пункта. В сравнение с година по-рано, повишението е с малко над 9 процента. 
Според данните търсенето на сирене и масло в Европейския съюз (ЕС) е причина за повишаването на цените на млечните продукти с 3,9 процента. 
 
 
Цените на зърнените култури бележат ръст от 1 процент. Това се дължи на резервираното предлагане на хлебна пшеница. От организацията към ООН обаче са уверени, че това няма да продължи много и съвсем скоро перспективите ще се прояснят. Прогнозите са, че индексът ще надвиши стойностите си с 1,5 процента.