Цената на пшеницата в Западна Европа се повиши в петък, като на стоковата борса в Париж достигна до 244,50 EUR /тон, което е ръст от 0,82% в рамките на тази седмица.

 

Предишния рекорд за 7 месечените фючърси за хлебна пшеница от реколта 2013 бе от средата на миналата седмица, когато цената на борсата в Париж достигна 237 EUR/тон.

 

Въпреки добрите прогнози за времето в Европа, Русия и САЩ, анализатори прогнозират поредна година на високи цени на зърното, заради рекордното търсене на храни в целия Свят.

 

Една от основните причини за покачване на цената на зърното, особено във Франция, е че страната се подготвя за износ на 400 000 тона пшеница за Алжир, като някои от играчите на пазара прогнозират обемите на този износ да достигнат 500 000 тона. Успехът на френската пшеница в алжирския търг в четвъртък тази седмица, показва, че въпреки тежката конкуренция със САЩ, Европа си запазва челната позиция в износа на зърно за Африка. Според търговците обаче, сериозен проблем пред реализирането на обемен износ на зърно остава слабостта на еврото, което е твърде скъпо за експортно ориентирани сделки.

 

Фючърсите на фуражната пшеница също отбелязоха високи нива. На борсата в Лондон тон фуражна пшеница с доставка август 2013 достигна £206.50, което е ръст от 1,35% за седмица. В същото време прогнозите за реколтата във Великобритания се влошиха, заради многото валежи през последните месеци. Цената на хлебната пшеница в Хамбург, Германия пък достигна през тази седмица до 259 EUR/тон, което е продиктувано от очакванията за износ. Според анализатори таванът на цената на пшеницата тази година не може да надхвърли ръст от 15 EUR/тон над сегашните ценови нива, като последният, но и съществено важен фактор остава производството в Русия и заявките за износ от там.

 

Прогнозите за цените на царевицата от реколта 2013 са повече от положителни, заради постоянно нарастващото търсене в Европа, подсилено от разрастващият се птицевъден сектор и нуждата от производство на повече фуражи за животновъдството. През тази седмица ЕС издаде лицензии за внос на 381 000  тона царевица.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!