Експортната цена на царевицата в Русия нарастна през миналата седмица заради повишеното  търсене от конкурентния производител Украйна, под влияние на политическата нестабилност на страната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на експерти на SovEcon Agriculture.  

През маркетинговата 2013/2014 година се очаква бившата съветска република Украйна да бъде вторият по големина износител на пшеница в света след САЩ. В същото време обаче страната има нужда от 35 млрд. долара, за да покрие производствените си разходи през 2014 и 2015 г. заради създалата се политическа криза.

Експортната цена на царевицата от Русия при FOB доставки на Черноморско пристанище се повиши с 5 долара до 222-225 щ. долара за тон спрямо седмица по-рано. Анализатори от IKAR посочиха, че цените на руската царевица скачат с 3 долара, достигайки 218 долара за тон.

Производителите и износителите на пшеница от Русия печелят от нестабилното политическо положение в Украйна, тъй като валутата на страната също отслабва и украинските зърнопроизводители не бързат да продават продукцията си, коментира Ройтерс.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!