Реколтата тази година е сравнително добра, при положение че претърпяхме много сериозни климатични проблеми с градушки, с поройни дъждове. Това разказа пред Фермер.БГ Атанас Атанасов, единственият голям производител на реселешки воден лук. 
 
 
Той обясни, че технологията на отглеждане на реселешкия лук е много специфична.
„През есента най-големите глави се засаждат. От тях лятото се произвеждат семената. Тези семена се използват на следващата година за разсад, който се засажда на лехи, края на месец март-началото на месец април.
 
Края на месец май, лукът се засажда в градините. А те представляват канали, които са направени на бразди. По тези канали е направено и водоснабдяването“, обясни Атанасов, който обаче като човек на новото време, променя технологията и въвежда изцяло капково напояване. 
 
Фермерът, чието стопанство е в село Реселец и  е на площ от около  1000 декара, обясни, че добивите тази година са „сравнително добри – от порядъка на няколко тона от декар“. 
 
„Доволни сме, защото цената е 2-3 пъти по-висока от цената на другия лук, но също така това е нормално, защото отглеждането е много различно. При другия всичко е механично, а тук всичко е ръчно“, добави Атанасов, който подчерта, че успява да се справи с работната ръка. 
 
 
„Успявам да подсигуря работа за хората в селото за тази част от селото, която не е образована и е нискоквалифицирана“, разказа той и обясни, че към момента проблемите, които са на дневен ред пред него, са свързани с времето и  неприятелите.
 
Атанасов коментира, че реализира производството си на място. „Всички хора идват тук, защото така са по-сигурни за произхода“, добави той.