През последните дни цената на манатарките в Смолян пада като причината е лошото качество на продукцията, каза за Радио „Фокус” - Смолян Живко Билянов, собственик на пункт за изкупуване на гъби и билки в града. Има гъби, но не са с добро качество. Във вътрешността на страната гъбите са качествени и хората предпочитат да изкупуват дъбова манатарка на ниски цени. По гъбите това лято има много червеи и цената им от 8 лева преди две седмици е паднала на 5.50 – 6 лв/кг.

 


Според собственици на пунктове за изкупуване това лято е необичайно дори и за брокерите, тъй като от изкупен килограм печелят не повече от 20-30 стотинки. Търговците и берачите, които разчитат на гъбите, за да изкарат допълнителен доход, се надяват на гъбите пачи крак, тъй като сега започва техният сезон и се очертава да бъде добър. Цената на тези гъби е около 2,50 – 3 лв/кг.
Живко Билянов отрича в Родопите да има трюфели, каквато информация наскоро бе разпространена. По думите му, това са специфични гъби, които се ровят с кучета и прасета. В пункта идвали берачи, които са намирали подобни гъби, но те са били доста по-твърди от трюфела. Според Билянов трюфелите са най-скъпите гъби, защото имат най-високи хранителни качества, на второ място е смръчкулата, а на трето място - манатарката.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!