Цената на био-пшеницата от реколта 2012 в Европа достигна 385 EUR  за тон, показва справка на Фермер.БГ.

 

Най-висока е цената на био-пшеницата, която е произведена и се продава в Германия и Италия.

 

След тях се нареждат зърнопроизводителите на био-храни от Полша и Чехия, където цената в момента е около 360 евро за тон.

 

Цената на био-пшеницата се запазва на същите нива от миналата година, когато по същото време един тон се е търгувал на средна цена за Европа на около 380 евро.

 

Анализаторите очакват цената през месеците Октомври, Ноември и Декември да достигне 400-420 EUR / тон.

 

Според доц. Владислав Попов, Директор на агроекологичния център към Аграрния Университет в Пловдив, българската биопшеница също би могла да намери добра пазарна реализация в Европа. "Пазарът за твърда пшеница в Германия е неограничен. Около 85-90 на сто от продуктите на биологичното земеделие и животновъдство сега се изнасят, след което се връщат преработени в България три-четири пъти по-скъпи.", категоричен е той.

 

Доцент Попов заявява обаче един много важен момент за да има успешен пазар на българска биопшеница - наличието  на сертифицирани лаборатории за биопродукция. На този етап тези храни се изследват от 11 сертифицирани лаборатории за контрол на целия производствения цикъл.

 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!