Стопани пускат вече първите оферти за агнета в Северозападна България. Повечето предложения са между 8 и 10 лева живо тегло т.е. с около 2 до 3 лева по-скъпо от миналата година.

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн

„То при определянето на цената е много важно как са гледани тези агнета. Моите са натрупали основното си тегло до 20 - 25 килограма от майчино мляко. Единственото, което съм добавял към дневната им дажба е малко сушена люцерна т.е. те са гледани по екологичен начин и затова цената ми е такава – 9 лева живо тегло. На магазина охладеното агнешко на промоция е 18.50. Всеки може да си сметне дали моята цена е реална или не“, коментира стопанинът Илиан Иванов, който няма намерение да продава по-евтино тази година.

В нея той не може да обясни дали е калкулирал съвсем точно поскъпването на всичко в страната, но е категоричен, че знае колко струва собствения му труд към момента и цялата му инвестиция в животните, които отглежда. Не смята, че от продажбата на агнетата изкарва кой знае каква голяма печалба, но това е неговият бизнес и той не може да се заеме с друго, защото въпреки всичките неуредици, това е правил цял живот. 

„Сигурно и тази година хубавото българско агнешко месо трудно ще стига в магазините по няколко причини. Първо овцете-майки са още по-малко и от миналата и затова и агнетата са още по-малко. Второ – гледам, че моите клиенти от миналата година вече си ме търсят на кошарата и даже са готови да капарират, та едва ли ще опра до прекупвачите. Търговците обаче знаят как ще се справят – ще внесат отвън, ще му турят етикет „българско“ и ще го продават. Такова е положението от години. Аз обаче нямам намерение да ги упреквам в нищо. Всеки се спасява, както може. Аз си тупам моята топка и това е“, обяснява още Ивайло.

Той смята, че настоящите цени на агнешкото в магазините ще се вдигнат за Великден, а неговата няма да мръдне нито нагоре, нито надолу. А елементарна сметка показва, че например при промоционалната към момента цена 18.50 лв. за килограм агнешко в магазина, купеното от кошарата ще излезе на хората по-евтино дори, ако офертата е за 10 лева живо тегло.