Екарисажите във Варна и Шумен ще спрат да събират труповете на умрели животни в цялата страна от 1-ви ноември, съобщи за Фермер.БГ Стефан Капитанов, управител на Варненския екарисаж. 
 
Извънредните курсове на камионите на Варненския екарисаж във връзка с усложнената обстановка със Синия език, спряха още в края на месец септември. До момента се извършват само редовните, но от 1-ви ноември спират и те.
[news]
През последната година постоянно сигнализираме МЗХ и БАБХ за проблема, но не получаваме отговор от тяхна страна, а по скоро – прехвърляне на топката от институция на иституция, посочи още управителят на екарисажа във Варна. 
 
Въпреки че в началото на октомври Агенцията по безопаност на храните обяви, че е поискала осигуряване на допълнителни средства за разплащане с екарисажите, плащания все още няма. 
 
Нямаме никакъв писмен отговор от страна на БАБХ, въпреки че сме изпратили повече от 10 писма с искане за разплащане“, каза за радио Шумен Мирослав Александров, управител на екарисажа в Шумен.
 
Дружеството не е получавало плащания за дейността си от страна на Агенцията, като дължимата сума е около 4 млн. лв. От 1-ви ноември прекратяваме трупосъбирането в страната. Това на практика означава, че около 1000 тона животински трупове месечно ще остават безконтролно в околната среда и със сигурност ще бъдат източник на заразни болести сред животните и сред хората, заяви Александров.
 
Според  Стефан Капитанов единствено от МЗХ и БАБХ зависи до кога няма да има трупосъбиране от страна на екарисажите. Мирослав Александров от своя страна каза: Считам, че проблемът ще бъде разрешен, тъй като тази дейност е особено важна както за гражданите на България, така и за целия Европейски съюз. Дейността се следи под лупа от Брюксел. Едва ли ще си позволим, като държава, да понесем санкции от ЕК. Министерството на земеделието трябва да предприеме някакви мерки и да осигури средствата. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!