На 14 февруари традиционно се отбелязва българският народен празник в чест на свети Трифон. Това е Денят на лозарите, винарите, градинарите и кръчмарите в цяла България.

Традицията повелява рано сутринта стопанката да омеси хляб и да сготви кокошка с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С торбата на рамо мъжете отиват на лозето, където се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Ритуалът се нарича „зарязване“. После следва ритуалът по избиране на „Цар на лозята“, след което започва обща веселба.

По повод празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан от 10.00 часа министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков традиционно ще зареже лозята в масивите на Сухиндол, област Велико Търново.

В 11.00 часа зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов ще участва в откриването на празника на лозарите и винарите „Трифон Зарезан” в Музея по лозарство и винарство в град Сунгурларе. В 11.30 ч. Абазов традиционно ще зареже лозята в масивите на местността „Ичмята”, гр. Сунгурларе.

Екипът на Фермер.БГ поздравява всички лозари и винари с професионалния им празник, като им пожелава много здраве, берекет и добри пазари на произведената продукция през годината!
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!