Животновозите, с които ще бъдат транспортирани животните за Националния събор на овцевъдите, ще бъдат третирани с Бутокс на територията на събора. Това съобщиха за Фермер.БГ организаторите на Събора от Национална асоциация на млечните овце и Фондация Наследство в бъдещето. Мярката за безопасност се предприема във връзка с усложнената епизоотична обстановка със заболяването Заразен нодуларен дерматит. Ограничения за изложителите няма да има. Единствено в Събора няма да бъдат представени месодайни говеда, които традиционно присъстват през последните му издания. 
 
Организаторите припомнят още, че се набират участници за изложението на животни в рамките на 5-тото си издание през месец май. Всички собственици на животни - овце, кози, кучета, имат възможност да се включат в изложението на животни по време на събора, който ще се проведе от 6 до 8 май над Петропавловския манастир, община Лясковец. Допълнителна инфорация и записвания могат да се правят на телефон:  0884350766
 
На 7 май, в рамките на Националния събор на овцевъдите, ще се проведат състезания по ръчна стрижба и доене на овце. Всеки може да се включи, като записвания ще се правят, както на място в шатрата на животните, така и на телефон: 0887070405, съобщават още организаторите от Национална асоциация на млечните овце и Фондация Наследство в бъдещето.