Третият национален събор на овцевъдите в България ще се проведе от 3-ти до 6-ти Май 2014 г. над Петропавловския манастир край Лясковец, съобщи за Фермер.БГ организаторът на Събора Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане синтетична популация българска млечна (НАРСПБМ).

 

„Имаме амбицията и възможностите да превърнем Националния събор на овцевъдите в България в традиция, при това като утвърждаваме и развиваме равностойно стопанския и етнокултурен аспект на събитието“, сподели Караколев. Тазгодишният събор ще е на площ от 80 дка, предвидени са 2 сцени, а изложбените площи и шатри в четирите панаирни дни ще са на площ от 4 000 кв.м.

 

В рамките на Третия национален събор на овцевъдите ще се проведат: национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ за словесен, песенен, музикален, танцов и автентичен фолклор; Национален пленер и конкурс за рисунка на тема „Гергьовден и овчарството“; Изложба-аукцион на икони „Св. Георги“; Конкурс за най-добър обреден гергьовски хляб – публично месене, украсяване, приготвяне и печене в пещ на място; Алея на занаятите; Музейна експозиция „Овчарството през вековете“. „В рамките на Третия национален събор на овцевъдите в България ще бъдат организирани изложения на животни – овце, кози, овчарски кучета и коне.

 

Предвидени са и състезания по стрижба и доене на овце, както и състезание по теглене на товари от най-големите тежковози в България. Предвиждаме представяне на биопродукти от цяла България, както и зона за директни продажби на продукти от овче и козе месо и мляко“, сподели още Симеон Караколев. Кулинарно шоу с Ути Бъчваров, чевермета по родопски, изложение на селскостопанска техника, народни борби и нестинари са само част от предвидените събития в Националния събор на овцевъдите в България.

 

Предвидена е богата съпътстваща програма с участието на народни оркестри от страната, фолклорни състави на Каракачани и Армъни, както и гостуващи ансамбли от Грузия, Сърбия и Румъния. „На Третия национален събор на овцевъдите в България ще се срещнат традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството“, допълва Караколев.

 

Организатори на предстоящия събор е Националната асоциация за развъждане синтетична популация българска млечна (НАРСПБМ) със съдействието на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!