Главната инспекция по труда (ГИТ) ще засили контрола си на земеделските производители през следващите месеци, съобщиха от институцията. 
 
 
Специално внимание инспекторите ще обръщат дали сезонните работници имат договори и дали непълнолетни се трудят на полето. 
 
До края на учебната година, ако през деня има деца в нивите или градините, служителите ще информират Районните управления по образование. Тази мярка ще се прилага независимо дали децата полагат труд, или само придружават възрастните. 
 
„В тези случаи ще бъде задействан Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици“, обясниха от ГИТ. 
 
При проверка на земеделски производител в област Пазарджик миналата седмица са установени в землището пет деца под 16-годишна възраст. За установяване на самоличността им е потърсено съдействие от полицията. 
 
Когато се установи, че непълнолетните не само придружават родителите си на полето, но и полагат труд нерегламентирано, на работодателя ще бъде потърсена административна отговорност и ще бъде подаден сигнал до Прокуратурата
 
„Наемането на лица, ненавършили 18 г., без разрешение от Инспекцията по труда, освен административно нарушение,  съставлява и престъпление, поради което подлежи на наказателно преследване“, коментираха от ГИТ.
 
Специално внимание при проверките в сектора ще се обръща на правилата за наемане на работници за сезонна заетост.
 
Инспекцията по труда припомни усилията си да облекчи администрирането на еднодневните договори. Надграден е софтуерът за предоставяне на образците на еднодневни договори, така че те да бъдат предоставяни онлайн по всяко време, даже в извънработното време за администрацията
 
Създадена е и възможност за директно генериране на данни на работници, които вече са били наети от даден земеделски стопанин и информацията за тях е въведена в системата.
 
Разработен е калкулатор, който генерира в разписката – неразделна част от договора, дължимата сума за данъци и осигуровки за сметка на наетото лице и нетното възнаграждение, което трябва да получи. 
 
През май 2018 г. беше въведена също възможност за наемане на работници по силата на еднодневни договори за половината от законовото работно време - за 4 часа. Те също могат да се заявяват онлайн. 
 
За първите четири месеца на годината Инспекцията по труда е извършила над 1000 проверки в обекти на контрол от икономическа дейност „Растениевъдство, животновъдство и риболов; спомагателни дейности“, като те са били главно в растениевъдството.
 
Открити са 4300 нарушения, от които свързани с безопасността и здравето при работа – 2780 броя и 1500 броя по осъществяване на трудовите правоотношения. 64 са случаите на работа без сключен писмен трудов договор.