Посланикът на Нидерландия Н.Пр. Том ван Оорсхот беше на посещение в Пловдив, където изнесе публична лекция в Аграрния университет. „България има много природни предимства и агропродукти с добра репутация. Износът на такива продукти през последните години нарастна, но все още има неизползван потенциал”, заяви посланикът в своята лекция.

 

В речта си, Н.Пр. Ван Оорсхот посочи, че България с основание поставя силен акцент върху земеделието като приоритетен сектор и подчерта, че иновациите са ключ към създаването на по-висока добавена стойност. Той се спря на факта, че малката територия на Нидерландия и гъстата й населеност са принудили компаниите и институциите да въвеждат иновативни и ефективни процеси, с цел да се постигнат максимални резултати от наличната земя. Изследванията и иновациите помогнаха на Нидерландия да се превърне в един от най-големите земеделски производители и износители.

 

С елемент на критика, посланикът заяви, че дългосрочните стратегии в България често са приемани набързо, без подобаващ анализ, успешен диалог и широк консенсус между участниците в процеса, като често биват променяни от различните правителства. Това води до увеличени публични разходи и по-малко устойчиви резултати. Ако бъде поставен фокус върху изследователската дейност и иновациите, огромният потенциал на българския земеделски сектор ще бъде използван по-пълноценно, категоричен беше посланикът.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!