Под всяко интервю с Тодор Джиков в Агри.БГ, независимо на каква тема, има поне един коментар относно фитосанитарния контрол при картофите. „Много ме хранят“, подхвърли самият той при една наша среща в Садово.

Търгашите са с едни гърди пред истинските фермери

Основното обвинение към него е, че фитосанитарният контрол е негова "измишльотина, с която е разделил картофопроизводителите на малки и големи, ограбил им е Ковид помощта, сега ще им вземе и извънредното подпомагане заради войната в Украйна".

„Джиков, махни фитосанитарния контрол за дребните картофопроизводители!“, призовава наш читател, а друг допълва: „С тази регистрация взехте поминъка на селския трудолюбив народ.“

Трети смята, че именно Тодор Джиков в качеството си на председател на Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК) е лишил дребните картофопроизводители от подпомагане, тъй като „благодарение на него бе въведено изискване за фитосанитарен контрол, което никога досега не се е прилагало“.

Сега като земеделски зам.-министър, „ако има чест и достойнство, да коригира грешката си, а не само той като едър производител (милионер) да получава пари“, гласи друг остър коментар.

При срещата ни с Тодор Джиков по съвсем друг повод не пропуснахме възможността да му дадем думата, за да отговори на нападките по свой адрес. 

„Да продължаваш да не спазваш европейския регламент и българското законодателство, означава две неща – или не желаеш да спазваш установения ред и задълженията си, а искаш само да получаваш, или не знаеш. И в двата случая не е виновно политическото ръководство на Министерството на земеделието, не е виновен Тодор Джиков, не е виновна Националната асоциация на картофопроизводителите“, категоричен бе той.

По закон единствено когато областният инспектор на ОДБХ удостовери, че става дума за малка площ от рода на 500 кв. м или 1-2 дка за собствена консумация, той има право да откаже първоначалната регистрация или пререгистрацията.

„По първата Ковид помощ през 2020 г. производителите бяха предупредени за задължителния фитосанитарен контрол от Министерството с различните ставки. Тогава те бяха 40 лв./дка за регистрираните производители и 20 лв./дка за нерегистрираните“, припомни зам.-министърът.

Какво още сподели Тодор Джиков относно задълженията на картофопроизводителите, вижте във ВИДЕОТО.