Няма преливащи язовири по данни на Басейновите дирекции и експлоатационните дружества към 5 септември в страната, съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Въпреки това тенденцията за повишение нивата на реките се запазва. Не са получени данни за засегнати населени места и за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях.
 
Няма данни за преливания и критични ситуации по Черноморските реки, както и за нанесени щети и засегнати населени места Източнобеломорски район. В областите Видин, Монтана, Враца, Габрово, Велико Търново и Търговище обаче, са се повишили водните нива на реките вследствие на падналите валежи. 
 
Част от язовирите в територията се изпускат контролирано, като има готовност за поемане на евентуален по-голям приток. Всички те се наблюдават. Въпреки увеличилият се  воден приток към тях,  няма постъпили данни и сигнали за възникнали аварийни ситуации към този момент.
 
Няма постъпили сигнали и в Басейнова дирекция – Благоевград за аварийни ситуации по язовирните стени в района и съоръженията към тях.
 
Актуално състояние на водите и водните обекти в страната:
 
Поречие Oгоста и западно от Oгоста:
- р. Берковска в землището на гр. Берковица - през изминалото денонощие водното ниво значително се повишава, речното течение излиза на места от речното легло в регулацията на гр. Берковица. Аварирала е конструкцията на една къща, разрушен е един мост. Обявено е бедствено положение в общината. Извършват се отводнителни дейности.
 
- р. Дългоделска Огоста, десен приток на р. Огоста в землищата на с. Говежда, с. Дълги дол и с. Меляне, общ. Георги дамяново - водното ниво значително се повишава, речното течение излиза на места от речното легло, което не е коригирано. Залят е асфалтов път, осъществяващ връзката с две села от общината.
 
- р. Чипровска Огоста, десен приток на р. Огоста в землището на гр. Чипровци - водното ниво значително се повишава, речното течение излиза на места от речното легло. Наводнени са имоти и техническа инфраструктура от регулацията на града.
 
- речнине течения на територията на област Монтана, както и на областите Видин и Враца, вследствие падналите дъждове във водосборите на реките се наблюдава повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации.
 
- язовирите на територията на областите Видин, Монтана и Враца се наблюдават, няма получени сигнали в бдувдр-плевен към момента за критични водни нива в язовирите.
 
Поречие Янтра
- притоци на р. Росица  в землището на с.. Горна Росица, общ. Севлиево - водните нива значително се повишават, речните течения излизат на места от речните легла на деретата в регулацията на селото. Има наводнени значителен брой жилищни имоти, дворове и техническа инфраструктура.
 
- речните течения на територията на област Габрово, както и на областите Велико Търново и Търговище -във водосборите на реките се наблюдава повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации.
 
 - язовирите на територията на трите области се наблюдават, няма получени сигнали за критични водни нива в язовирите.
 
Поречие Русенски Лом и Дунавски добруджански реки
-язовир “Владимировци” в землището на с. Владимировци - прелива през преливника си. Водата след язовирната стена, която не е обявена в предаварийно състояние, се отвежда безпрепятствено. Дерето не преминава през населени места. Водните количества се вливат в р. Семковец, която е в поречие Дунавски добруджански реки.
 
-речните течения на територията на областите Разград, Търговище, Русе, Добрич, Силистра, Шумен и Варна - наблюдава се повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации.
 
-Язовирите се наблюдават, няма получени сигнали в бдувдр-плевен към момента за критични водни нива в останалите язовири.
 
-останалите реки на територията на Басейнова дирекция за управление на водите дунавски район с център Плевен - наблюдава..
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!