След обучения на земеделците как трябва да бъдат оборудвани мини мандрите и как да водят документацията си, специалистите от Биоселена обмислят обединение на произведените в малки ферми млечни продукти под една марка, съобщи Инвеститор. 
 
„Следващата ни стъпка е обща марка, която да идентифицира фермерския продукт“, съобщи зооинженерът Тенчо Христов.
 
За да я ползват, стопаните трябва да спазват определен стандарт, например за брой дни в годината, в които кравите да са на свободна паша.
 
„Идеята не е продуктите да се унифицират, всеки ще ги продава със собственото си име, но трябва да има гаранция за качеството“, каза Христов.
 
По думите му след проверки на ветеринари се оказало, че по отношение на безопасността продуктите от малки ферми не са по-лоши от тези на големите преработватели.
 
Сега предизвикателството са продажбите на продуктите. Те обаче според наредбата са териториално ограничени.
 
Фермерите имат право да продават само в собствената си административна област и една съседна. Експертът се съмнява, че това е приложимо за България, защото у нас административните области са по-малки например от тези в Германия.
 
Тенчо Христов е и против ограниченията за процента мляко, който фермерите имат право да преработват сами, според големината на стадата. 
 
„Държавата трябва да мисли не за големия, а за малкия бизнес! Ако големите преработватели предложат добра цена, няма да останат без мляко за преработка“, казва той.