"Драмата със „Златния гьол“ още не е приключила, но ви уверявам, че тя скоро ще приключи". Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев пред бТВ.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 

По думите му държавната фирма, която ще осъществява фитосанитарния контрол по границата с Турция, ще се създаде с решение на Министерския съвет. Тя ще е на подчинение на няколко ведомства - Министерството на финансите, Министерство на земеделието и на Министерство на транспорта, както и на Агенцията по храните, в това число и на Агенция „Митници“. Всички те ще контролират дейността й.

Гечев заяви, че закриването на тази частна фирма няма да е лесно. Драмата с прекъсването на договора все още не е приключила напълно.

„Винаги всяка заповед на земеделския министър се обжалва. Не очаквах толкова лесно да стане нищо, защото винаги има условности. Ние се готвим по отношение на това наистина да въведем реален контрол, включително и с решението на Министерския съвет“, добави земеделският министър.

Основната задача на “Златния гьол“ е да дезинфекцира колите, които влизат на територията на България. Според служебният министър на земеделието е вършена голяма работа по съкращаване на 30-километровите опашки там, както и с увеличение капацитета на лабораторията. Гечев припомни, че ГКПП Капитан Андреево е вторият по големина пункт в света.

„Меко казано е бомба случаят със „Златния гьол“. Делегираните дейности, разрешено е законово, но продължават да се правят по един малко по-различен начин, който води сякаш усещането в държавата, че има нещо нередно, че това не е правилно, че има пропуски в контрола, че една фирма е прекалила с всичко на границата“, добави Гечев.

Той обясни, че нищо не го притеснява.

„Когато човек е чист, няма какво да го притеснява, както и целият екип“, заключи Явор Гечев