Земеделската комисия в парламента отложи гласуването на проектозакона за борба с градушките. Това се очакваше заради разнопосочните мнения в бранша, след като стана ясно, че цялата сума за превенция ще трябва да се поеме от тях. Фермер.БГ потърси мнението на земеделските производители.
 
 
„Въпросът за борбата срещу градушките се дискутира от няколко години. Идеята за частично плащане от фермерите се зароди преди около 2 години. Тогава обаче първоначалната идея беше и застрахователите да плащат, тъй като това ще им спести много разходи при изплащане на щети и то не само на земеделци“, припомни Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари (СДО).
 
Предвидено бе застрахователите да плащат отчисления от 0.8% годишно от имуществените застраховки, с цел бюджетът за борба с градушките да се увеличи почти двойно - от 13 млн. лв., давани от държавата, на 28 млн. лв. Те обаче отказаха. Заради тези обстоятелства първоначалната спрягана цена от 0.50 лв. за декар скочи на 0.75 лв. на декар – сума, която всеки стопанин, получаващ субсидии за площ, трябва да внася за превенция.
 
„Това не е резонно. Защо ние да поемаме цялата тежест върху щетите от градушки? Вероятно тази тема ще търпи още дискусии, докато се изкристализира, за да стане работеща за всички страни“, прогнозира Николай Колев.
 
Вчера в комисията по земеделие депупатите решиха, че работна група ще разисква разногласията по законопроекта. Тези настроения обаче не бяха видими от социологическото проучване, направено от „Алфа Рисърч“, поръчано от земеделското министерство. Изследването  показва, че 89% от анкетираните във всички области на страната са съгласни да се осигури 90%-ва защита с помощта на самолети.
 
„Самолетният способ ще защитава и градовете. Знаете колко много автомобили имаха щети в София, в следствие на градушка преди 7-8 години. Тоест този способ няма да защитава само земеделците“, добави председателят на СДО.
 
От друга страна читател на Фермер.БГ коментира:
 
„Искаме да заплатим за ефективна защита, а не после да се молим на застрахователя за някоя стотинка. Знаем как изчисляват загубите. Не може в Карнобат да се строят нови площадки и същевременно да ни убеждават, че самолетният способ бил също толкова ефективен“.
 
Работата по проектозакона продължава. Според народните представители в комисията е нужно да се стигне до обща законодателна инициатива, преди законопроектът да влезе в пленарна зала.