За разлика от предишните си рекорди, този сезон зелето не е така предпочитана култура за родните зеленчукопроизводители, личи от данните от Земеделското министерство (МЗХГ). В последния оперативен анализ всички показатели при културата са на минус.

Декември идва с последните плащания за годината

Засадените и реколтирани площи са с над 7% по-малко от същите през 2020 г. Общото производство към 25 ноември е 24 684 тона. За справка през 2020 г. са прибрани 30 028 тона зеле. Спад от 12,9% на годишна база отчитат от ведомството. Освен намалените площи средните добиви от декар също са се свили с над 10%

Производителите са прибирали този сезон средно по 2 145 кг/дка, сочи статистиката.

В последния мониторинг на МЗХГ е отбелязано и състоянието на картофите, което често се променя тази година. Културата започна с очаквания за по-малко производство заради редица затруднения и забавени кампании в обработките и сеитбата. После се оказа, че въпреки по-малко засадения картоф, реколтата от него е повече тази година. В последния оперативен анализ обаче картофът е на път да се изравни с миналогодишните си стойности.

На този етап прибраното количество е само с (0,1%) повече от това през 2020 г. и възлиза на 188 367 тона. Намалението на реколтираните площи е компенсирано от повишение на средния добив, който е скочил с над 8%, заключават експертите, достигайки до 1 808 кг/дка.

От МЗХГ отчитат също, че общо за периода от началото на 2021 г. досега, оранжерийното производство на домати и краставици у нас се увеличава респективно с 3% и 7,4% спрямо същия период на 2020 г.