Изминалата година беше белязана от лоши климатични условия, което доведе до понижаване на добивите в различните сектори на земеделието. Въпреки това някои зеленчуци отчитат баснословен ръст в количеството продукция, други пък в цената, сочи окончателният анализ за 2020 г. на Земеделското министерство.

Какъв ще бъде стикерът за превоз на храни?

Според обобщените оперативни данни картофопроизводителите имат с 32,5% повече реколта от предходната година. По ирония на съдбата обаче точно картофите като суровина пострадаха най-много от липсата на пазар заради затворените заведения, ресторанти и хотели.

Дините през 2020 г. също са много повече, като производството им достига 80 533 тона.

Първенец в събраната продукция обаче са пъпешите – с над 60% ръст на годишна база.

Нещо повече, данните отчитат и двойно повече засадени и реколтирани площи с пъпеши спрямо 2019 г.

Отчетеното производство на пипер от открити площи се запазва около нивото от предходната година. Реколтирани са близо 3% по-малко площи.

Зеленчуците с най-голям спад в добивите са полските домати и ягодите - с 23,4% и 37,4%. 

Значително свиване на площите се отчитат при тези култури. През 2020 г. са прибрани 10 825 тона краставици от открити площи и 30 028 тона зеле. За разлика от полските, нараства броят на оранжерийните домати, които са отчели 40 135 тона продукция. Добитите оранжерийни краставици възлизат на 45 159 тона.

Последните ценови анализи от декември 2020 г. определят зелето като културата с най-голям ръст в цената на годишна база – с 20,8%.

Цената му на едро в края на изминалата година е била 0,64 лв./кг. През същия период средните цени на едро на оранжерийни домати и краставици, картофи и червен пипер са с между 8,1% и 17% под нивата отпреди една година.