В Североизточна и Източна България все още гроздоберът не е започнал, тъй като гроздето не е достигнало технологична зрялост. Това каза Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба във Варна пред Фокус.

Лозар: Не очакваме добри добиви


"Все още захарите в гроздето са много ниски, а киселинността е доста висока“, добави Тихомир Трифонов.

По думите му се очаква до десетина дни гроздето да придобие подходящите качества.

„Имаме известно закъснение на брането на реколтата тази година. Това не е случайно, защото лятото при нас дойде късно, може би месец по-късно, отколкото всяка друга година. Ако през пролетта температурите в Западна България бяха около 20 градуса, едва месец по-късно такива нива бяха достигнати и при нас. Това е причина за забавяне на зрелостта и въобще периода на растеж и развитие на лозата, което избута гроздоберната кампания в по-късно време", обясни така.

Не така обаче стоят нещата в Западна и Южна България - там гроздоберната кампания е започнала.