Правителството на тройната коалиция е изхарчило 5 млн. лева в безплатно предизборно поливане на земеделски земи, което е довело до практически фалит на "Напоителни системи" ЕАД, заяви Министърът на земеделието и храните - Мирослав Найденов. Практика с безплатни поливки и то предизборно, повече няма да се повтори, категоричен е той.

 

Официално поливният сезон и тази година ще започне на 1-и Юни. Цената за поливане с вода на един декар е сформирана според различните видове селскостопански култури. Царевица за зърно - около 32 лева без ДДС за целия поливен сезон, силажната царевица е около 25 лева на декар без ДДС, също за целия поливен сезон, трайните насаждения около 35 лева. За капково напояване цените са по-ниски и варират от 20 до 25 лева без ДДС на декар.Това уточнение е важно, защото земеделските производители, които са си направили системи за капково напояване, оползотворяват по-малко вода. Затова тяхната цена на декар е по-ниска. За останалите култури като люцерна, тютюн, фуражни смески цената тази година ше бъде 30-35 лева на декар.

 

От "Напоителни системи" ЕАД заявяват, че в момента в страната има добри запаси от вода и всички язовири са пълни. За фермерите, които проявяват интерес и все още не са сключили договори за напояване, могат да се обърнат към най-близкото за тях подразделение на фирмата или да позвънят на : 02/8085001  ; E-mail: [email protected]

 

ВИДЕО : Мирослав Найденов :  ( след 0,37 секунда за темата с напояването )

" Пускали са и са поливли предизборно и сега Напоителни системи не може да си ги вземе 5 млн. лв. Били "поливали". Те са ги откраднали, какво са поливали..."

гледай видео :

Мирослав Найденов :
ДПС 8 години лъгаха тютюнопроизводителите