Чили е лидер в света по производство и износ на боровинки. Каква е тайната на този успех, информира порталът delo.ua.

Божидар Петков: Рискът с боровинките трябва да е добре премерен

Оказва се, няма нищо кой знае какво революционно в постиженията на чилийците. Техният успех не се дължи на особен сорт плодове, а на дисциплина и строго спазване на температурния режим. В страната се използва т.нар. „студена верига на доставките“.

Тази технология на охлаждане позволява на чилийските производители и търговци да изнасят продукцията не само в САЩ, но и в Европа и дори Китай. А Китай е най-изгодният купувач на чилийска боровинка. Там за плода се предлагат 5 долара на килограм. В същото време в Европа и САЩ цената е по-ниска – 3,5 и 2,7 долара съответно.

Какво представлява самата технология? В Чили събраните плодове престояват на полето не повече от 2 часа. В големите предприятия директно на полето има хидрокулер. А в машината, в която се поставят плодове, има хладилник, за да се охлажда продукцията по пътя от полето до сортировъчната линия. Ключово е спазването на триетапно охлаждане.

Един излишен час на полето без охлаждане е минус един ден, през който плодът може да стои на лавицата в магазина.

Какво правят чилийските фермери? Температурата на полето с ягоди е +20 - +25 градуса. На първия етап плодовете се охлаждат до +6-+8 градуса, понякога това се прави и в колата по пътя за сортиране. След това боровинките се охлаждат до +2-+4 градуса и накрая до 0 градуса.