Как ще съществуват земеделските кооперации при таван на субсидиите от 100 000 евро?Това е един от основните въпрос, който ще поставят кооперативите от Силистренска област на среща със зам.министъра на земеделието Момчил Неков. Дискусията ще се проведе в събота, 19 март, от 13 ч. в хотел „Данубе“ в Силистра. Организатори на срещата са ОД „Земеделие“ и Областният съюз на земеделските кооперации край Дунава.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Въвеждането на таван на получаваното финансово подпомагане е една от ябълките на раздора през последната година у нас. Това се случва под натиска на Брюксел, тъй като статистиката показва, че в ЕС 80 % от субсидиите се получават от 10 % от земеделските стопани. Подобна е картината и у нас. Това обаче поставя в изключително неизгодна ситуация кооперациите, категорично е становището на областната браншова организация в Силистра. 

„Как днешните земеделски кооперации като сдружение на физически лица със собствена земя ще се реализират при таван 100 000 евро, ако притежават земя ориентировъчно над 20 000 дка? Необходимо е да се чуе мнението на председателите на земеделски кооперации при работни срещи“, поясни Кирил Боянов, председател на ОСЗК в Силистра. Проблемът засяга както кооперативите, така и семейните ферми със собствена и наета земя, смята още браншовикът. 

Предстоящата пролетна сеитба също ще бъде във фокуса на дискусията. Това се налага заради завишените цени на торовете, горивата, електроенергията. Скокът на консумативите драстично ще оскъпи продукцията, посочват още от ОСЗК. Според регионалната браншова структура е необходимо завишаване с поне 30 % размера на субсидията за електрическа енергия. Сегашният й размер не компенсира изразходвания ток в оранжериите, при кладенците в овощарството и зеленчукопроизводството при вертикалните силози за зърно, посочват още кооператорите. 

Изграждането на национална напоителна мрежа е от спешно значение, особено с оглед на последните кризи, породени от засушаването в Добруджа, смятат от ОСЗК. Напояването с кладенци е скъпо решение. Хидромелиоративна система може да се прокара не само с европейски средства, а чрез обособяване на фонд „Мелиорации“, който да се захранва от данък върху земята. „Цикличността на засушаване има своята повторяемост и това показва, че земеделие без напояване няма бъдеще. Да се поучим от Румъния, Гърция, Турция“, допълва още Кирил Боянов.