Земеделските производители, пострадали от градушката в област Пловдив на 28 август 2021 г., ще бъдат подпомогнати при залагането на реколта 2022. Ще положим усилия да започне приемът на документи и по най-бързия начин ще проведем Управителен съвет на ДФЗ за изплащане на подпомагането по линия на минимални помощи de minimis. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов. 

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Ощетените земеделските производители от сектор „Плодове и зеленчуци“ и ориз поставиха своите въпроси относно подпомагането и притесненията на тези от тях, които са с щети под 100% и не са получили обещаната компенсация за изминалата година. 

Всички площи, които са с обикновени протоколи, тоест под 100% нанесени щети, ще бъдат компенсирани с оглед да започнат производство през настоящата стопанска година. 

„Пострадалите от градушка земеделски производители няма да бъдат ощетени. Всички независимо дали имат 100% щети, или не, ще получат предвидената Ковид помощ“, категоричен бе заместник-министър Иван Христанов.

Министерство на земеделието пое ангажимента през настоящата стопанска година технологичните карти да бъдат адекватно разработени, така че да отразяват реалните технологични разходи с нарастващите цени.