Обява за конкурс за назначаване на държавен служител на длъжност главен експерт контрол и координация в свиневъдството, който да се бори с африканската чума по свинете, откриваме на сайта на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).
 
 
Кандидатът трябва да има завършено висше образование, степен бакалавър, специалност – ветеринарна администрация, зооинженерство; професионален опит от 3 години в област, свързани с функционалните задължения на длъжността или придобит IV–ти младши ранг за държавен служител, както и някои допълнителни умения, като работа с MS Office пакет, познаване на българското законодателство и европейското право.
 
От обявата става ясно, че перфектният кандидат на ИАСРЖ трябва да разбира от африканска чума по свинете, тъй като трябва да защити концепция на тема - „Оценка на риска от проникване на африканската чума по свинете на територията на Република България”. 
 
 
Африканската чума по свинете е далеч по-опасна от чумата по дребните преживни животни, според зам.-министър Иванов, тъй като се разпространява по стотици начини. Освен това огнище на болестта вече е засечено на 15 км от Силистра, в окръг Кълъраш, в северната ни съседка.
 
Въпреки факта, че още през юни у нас се заговори за африканска чума по свинете, ИАСРЖ обявява конкурс едва преди дни (на 10 август). Заедно с това новият кадър, който трябва да попълни редиците на агенцията в борбата с африканската чума, трябва да се примири с 510 лв. минимален размер на основната заплата. 
 
Припомняме, че броят на огнища на африканска чума по свинете  в Румъния достигна 677, като непрекъснато се разраства. Заболяването обхвана 132 общини в Северозападна и Югоизточна Румъния. Към момента окръзите, засегнати от чумата са Сату Маре, Бихор, Сала, Тулча, Браила, Констанца, Яломица, Галац и Кълъраш.
 
У нас вече е ясно, че оградата срещу африканската чума ще бъде готова до 21 август, като до момента са изградени над 110 км от общо 133-километровото съоръжение.