Ситуацията е много критична. Кайсията почти замина. С това обледеняване, което ще продължи седмица и повече от седмица, пъпката ще остане без кислород и очакваме големи поражения и за другите овощни видове. Това каза за Фермер.БГ председателят на Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова. 
 
 
„В нашия район – в Северна България, всичко в момента е в лед. В момента вали дъжд и допълнително го обледенява. Много сме притеснени с реколтата“, добави Търпанова.  
 
По думите й вече е издадена заповед от ОД „Земеделие“ в Силистра за комисия за проверки, но тъй като тази седмица стопаните бяха подготвени за още студове, те ще изчакат фазата на цъфтежа на овошките. 
 
 
„На практика реалната картина ще се види като започне началото на цъфтежа, защото замръзналите овощни видове няма да цъфнат. Затова в района не бързаме да пускаме още молби, за да не се налага втора и трета проверка“, обясни председателят на Добруджанския овощарски съюз. 
 
Тя посочи, че от кайсията много малко сортове ще останат и то с малко добиви, тъй като развитието е било в много напреднала фаза и студът от тази седмица е нанесъл последния удар.   
„Догодина, който има реколта, може и да има по-висока ставка, защото няма да имаме продукция“, добави Търпанова.