Китай ще въведе допълнителни мита върху американския внос на обща стойност 75 млрд. долара на година в отговор на аналогичните действия от страна на Вашингтон, съобщава Министерство на финансите на Китайската народна република (КНР).

Поголовието в Китай намаля повече от очакваното

Оттам определят решението като „принудителна стъпка“, отговор на търговския протекционизъм на САЩ, информира „Интерфакс".

Новите тарифни ограничения ще бъдат въведени на два етапа. От 1 септември влизат в сила 5% мита върху доставките на соеви зърна и шрот, а също така върху петрола от САЩ. От 15 декември ще бъде върнато митото от 25% върху американските автомобили.

В Пекин заявиха, че единствената възможност за решаване на ситуацията е сътрудничество на основата на взаимно уважение и равноправие.

На свой ред САЩ решиха да повишат митата, които американските власти планираха да въведат тази есен върху стоките от Китай. За това информира самият президент на САЩ Доналд Тръмп в своя акаунт в Twitter.

Китай не следва да въвеждат нови мита на стойност 75 млрд. долара, мотивиран от политически причини.

Стартирайки от 1 октомври, стоки от Китай на стойност 250 млрд. долара, които в момента се облагат с 25% мито, ще бъдат облагани с 30% мито, пише още той.

Освен това продукция от Китай на стойност 300 млрд. долара, която трябваше да бъде облагана с мито от 10% от септември, сега ще бъде обложена с 15%.

По-късно Тръмп заяви, че властите в Китай са предложили възстановяване на търговските преговори за понижаване на търговските мита, информира ВВС.

„Китай ни звънна вчера вечерта… каза, хайде да се върнем на масата. Така че ще се върнем на масата", допълни в свой стил Доналд Тръмп.